KABİRLERİ ZİYARET PDF 
Pazartesi, 21 Temmuz 2014 00:00

KABİRLERİ ZİYARET

Kabirleri ziyaret, kadınlara ve erkeklere mendubdur. Çünkü kabir ziyâreti insana âhiret'i hatırlatır. Hadîsi şerîfte: “Ben sizi, kabirleri ziyâret etmekten menetmiştim. Artık bundan böyle kabirleri ziyâret ediniz. Çünkü bu, âhireti hatırlatır.” buyurulmuştur. Kadınlara kabir ziyâret etmenin harâm olduğu söylenirse de bu, doğru değildir. Çûnkü Hz. Ayşe, Kabristan'a gidip kardeşi Abdurrahmân’ın kabrini ziyâret etmiştir .

Hz. Ayşe’in, “Kabirleri ziyâret ettiğim zaman ne söyleyeyim ey Allah’ın Elçisi?” sorusuna Peygamber (s.a.v.): “السَّلآمُ عَلى أهْلِ الدِّيارِ مِنَ الْمُؤْمِنِينَ: İnananlar yurdu halkına selâm olsun” de, buyurmuştur .

Hz. Fâtıma da her Cuma günü, amcası Hamza’nın kabrini ziyaret eder ve onun kabri başında ağlardı .

Peygamber (s.a.v.), bir kabrin başında ağlamakta olan bir kadına “Allah’tan kork, sabret!” sözüyle ona sabrı öğütlemiş fakat kabir ziyaretinden men‘etmemiştir .

Bütün bunlar, kadınlara da kabir ziyâretinin mendubolduğunu kanıtlar. Yalnız ziyaret ederken kabirleri çiğnememeğe dikkat etmelidir. Kabri ayakta ziyaret edip ayakta du‘â etmek sünnettir. Allah'ın Resülü (s.a.v.) Cennet-i Bakî‘i ziyâret eder, şöyle selâm verirdi: "السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ دَارَ قَوْمٍ مُؤْمِنِينَ. وَإنَّا إنْ شَاءاللَّهُ بِكُمْ لاَحِقُونَ. أَسْألُ اللَّهَ لِى وَلَكُمُ الْعَافِيَةَ: Esselâmu aleykum dâre kavmin mu'minîn ve innâ in şâallâhu bikum Iâhikûn. Es'elullâhe lî ve lekumu’l-âfiyeh. (Ey inananlar yurdunun sâkinleri, Allah'ın dilemesiyle biz de size katılacağız. Allah'tan bana ve size âfiyet (dirlik, mutluluk) dilerim).”

Ziyâret edenin, oturup Yâsîn okuması sünnet olmamakla beraber mûstehabdir (güzel görülmüştür). Çünkü Yâsîn sûresi, Kur'ân'ın kalbidir. Hz. Paygamber(s.a.v.)in şöyle buyurduğu rivâyet olunmuştur: “Allah'ın rızâsını ve âhiret'i arzu ederek Yâsîn okuyan hiç kimse yoktur ki Allah onu affetmesin. Onu ölülerinize okuyunuz."

Muhaddis Dârekutnî, ölülere Kur’ân okunacağı hakkındaki hadislerin sahih olmadığını; İbn Hibbân: “Ölülerinize Yâsîn okuyunuz” hadîsinin, ölmüşlere değil, ölmekte olan kimseye Yâsîn okunacağı anlamında olduğunu söylemişlerdir . Fakat sünnet olmasa da biz, Kur’ân okumakla ölünün ruhunun şâd olacağı kanısındayız.

Yahut kabri ziyâret eden, ölmüşlere şöyle du‘â eder:

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الأَجْسَادِ الْبَالِيةِ وَالْعِظَامِ النَّخِرَةِ خَرَجَتْ مِنَ الّدُّنْيَا وَهِيَ بِكَ مُؤْمِنَةٌ. فَبَلِّغْ إلَيْهَا رَوْحًا مِنْكَ وَسَلاَمًا مِنَّا. اللَّهُمَّ رَوِّحْ أَرْوَاحَهُمْ

بِرَوْحِ لاَإِلَهَ إلاَّ اللَّهُ وَنَوِّرْ قُبُورَهُمْ بِنورِ مُحَمَّدٍ رَسُولِ اللّهِ

Allahumme rabbe hâzihî'l-ecsâdi'l-bâliyeti ve'l-‘izâmi'n-nahirati, haracat mine'd-dunyâ ve hiye bike mu'minetun, febelliğ ileyhâ ravhan minke ve selâmen minnâ. Allâhumme ravvih ervâhahum bi ravhi Iâilâhe illâllah ve nevvir kubûrahum bi-nûri Muhammedin rasûlillâh (Allah'ım, şu çürümüş cesetlerin, ufalanmış kemiklerin Rabbi! Bunlar dünyâdan sana inanarak çıkmışlardı, Sen de onlara kendinden bir rahatlık ve bizden selâm ulaştır. Allah'ım onları lâilâhe illâllah’ın rahmet ve rahatına kavuştur, kalblerini Allah'ın Resûlü Muhammed'in nûruyla aydınlat).

Kabrin yaş otlarını yolmak, kabristandan yaş ağaç kesmek mekruhtur. Çünkü yaş otlar ve ağaçlar Allah'ı tesbih ederler. Bunların tesbîhinden ölünün ruhu istifâde eder.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş