SÜNNETİN ARDINDAN YAPILACAK DİNİ BİR GÖREV YOKTUR *** KADIN, ERKEK MAHREMİ OLMADAN HAC YAPAMAZ MI?
Pazar, 20 Temmuz 2014 00:00

SÜNNETİN ARDINDAN YAPILACAK DİNİ BİR GÖREV YOKTUR

Hayırlı ramazanlar sayın hocam.

Ben oğlumu sünnet ettirmeyi düşünüyorum. Sünneti yaptırdıktan sonra, yapmamız gereken herhangi bir dini vecibe var mı? Aydınlatırsanız çok sevinirim, şimdiden çok teşekkürler.

İyi günler iyi çalışmalar...

Cevap: Oğlunuzu götürürsünüz, sünnetçi sünneti yapar. Sünnet yapılırken de çocuğun iyiliği için dua edersiniz. Başka yapılacak dini bir vecibe bilmiyorum. Sonradan uygulanan Mevlid okutmalar, törenler Hz. Peygamber zamanında yoktu. Çünkü Mevlid yazılalı yaklaşık 5-6 yüzyıl oldu. Yani Hz. Peygamber'den 900 yüzyıl sonra yazılan şey nasıl Peygamber'in sünneti olur? Bilenler Kur'ân okursa iyi olur. Ama gerçekte Sünnet operasyonunun, herhangi bir dini töreni yoktur.

 


 

KADIN, ERKEK MAHREMİ OLMADAN HAC YAPAMAZ MI?

Değerli Hocam Allah'ın selâmı ve bereketi üzerinize olsun. Aklıma takılan bir soruyu size sormak istiyorum. Eşi vefat eden bir bayan hacca gitse haccı kabul olur mu? Yoksa hacı olmak için Nikâhlı olmak mı gerek? Aziz şehirden selam sevgi ve duayla...

Cevap: Kadının, mahremiyle hacca gidebileceği hükmü, yol güvenliğinin olmadığı bin yıl önceki şartların hükmüdür. Önemli olan kadının güvenliğinin sağlanmasıdır. Bugün gerek Diyanet, gerek başka hac turizm şirketleri güvenlik içinde hacıları uçakla hacca götürüyor, güvenli otellerde yatırıyor, topluca hareket ediyorlar. Hacı kadının güvenlik içinde hac yapabileceği bu zamanda artık mutlaka kadına erkek mahrem bulmanın gereği kalmamıştır. Zaten eskiden de her şeye rağmen kadın hacca gidip hac menasikini eda ettiği takdirde haccının makbul olduğu, İlmihal kitaplarında yazılıdır.