08.08.2011- 4 Soru: kafamıza takılanlar *** Vesveseden kurtulmanın çaresi var mı?
Pazar, 07 AÄŸustos 2011 18:09

4 Soru: kafamıza takılanlar

Hocam öncelikle hayırlı ramazanlar ve çalışmalarınızda başarılar dileriz. Sorularımız şu şekilde:

1. Dört rekât olarak kılınan vakit namazların ve cuma namazının nafilelerini 2 rekât olarak kılabilir miyiz? Bende 3 ciltlik tefsir kitabınız var. Normalde ben bazen iki rekât olarak kılıyordum ama Bakara Suresinde o umreden efendimizi geri çevirdiklerinde bir sonraki senede umreyi yapmıştır. Orada bir âlimin görüşü olarak yarım kalan nafile ibadetleri tamamlamak farzdır diye okudum. Bundan dolayı bizim de 2 rekât kılınca tamamlamamış mı oluyoruz? Kafamız karıştı.

2. Geleceğe yönelik bir işi yapacağımıza dair yemin ettiğimizde eğer o işi yapmamak daha hayırlıysa yapmayacağız; yerine ya 10 fakiri doyurup giydireceğiz ya da üç gün oruç tutacağız. Peki her hangi günah olan bir şeyin zaten yapılmaması gerekir fakat bir de yapmamaya yemin edip de dayanamayıp yaparsak o da bu hükme dâhil olur mu?

3. Enfal suresi 67-68. Ayetlerinde küfrün beli kırılıncaya dek hiçbir peygambere esir almanın yakışmayacağı buyruluyor. Burada esirlerin öldürülmesi mi emrediliyor? Peygamberimiz bu ayetten sonra ele geçirilen esirleri öldürmüş müdür? Peygamberimiz bu ayetten sonra esirlerin kafalarını kesti diye sözler söylüyorlar. Ben Peygamber Efendimizin kafa kesmek gibi bir iş yapacağını aklım almıyor; bizi aydınlatırsanız seviniriz.

4. Son olarak hocam Kur’ân okurken bazı yerlerde duruyoruz. Buralarda dururken bazı kurallara göre duruyoruz. Örneğin 2 esreden biri düşüyor. Biz onu Kur’ân’daki yazılış şekli gibi iki esre olarak okuyup dursak hata mı yapmış oluruz, anlam değişir mi? bunlara çok dikkat edince anlamını düşünmekten uzaklaşıyoruz, bu konuda ne yapabiliriz? Hocam şimdiden teşekkür ederiz. Hs. Tekin

 

Cevap: 1.Nafilelerin ikişer ikişer kılınması daha efdaldir. Peygamberimiz genelde sünnet denilen nafilelerini ikişer kılardı. Başlanan nafile bir ibadet yarıda bırakılınca veya tamamlanmayınca onun kaza edilmesi vacip olur. Yani Bir kimse iki rek’at nafile namaza niyet edip başladı. Bunu üstlendi. Eğer o iki rekât namazı bitiremez de ayrılırsa onu kaza etmek gerekir. Bu başka bir şey. Sünnetin iki veya dört kılınmasıyla ilgisi yok. Sünnet nafile namazdır. İsteyen iki kılar, isteyen dört kılar.

2. Öyle bir kişinin rivayeti ile din olmaz. Siz Kur'ân'a bakın. Haram olan bir şeyi yapmamaya yemin etmenin bir hükmü yoktur. Zaten o yeminin gereğini yapmak haramdır, günahtır. Ancak kanaatime göre yeminin saygınlığı vardır. Buna saygı göstermek için 10 fakire sadaka vermek yahut üç gün oruç tutmak uygun olur.

3. Söz konusu edilen âyet, Bedir'de alınan esirlerin ne yapılacağı hakkındaki bir tartışmaya işaret etmektedir. Hz. Ebubekir bu esirlerin fidye ile salınmasını, Ömer ise bunların öldürülmelerini önermişti. Peygamberimiz merhameti gereği bunları fidye ile salıverdi. Bu esirlerin pek çoğu İslâm’ın yaman düşmanı idiler. Hz. Ömer'in önerisi bundan ötürüdür.

Ama Muhammed Suresinde alınan esirlerin, savaştan sonra ya fidye ile veya fidyesiz serbest bırakılmaları buyurulmaktadır. Öldürme seçeneği yoktur. Savaş esnasında elbette savaşın gereği olarak insanlar öldürülür. Ama savaş bitince alınan tutsaklar öldürülmez. Böyle bir olay olmamıştır. Ancak Hendek Savaşı münasebetiyle Müslümanlarla ittifaklarını bozarak Müslü­manlara hıyanet etmiş olan Kurayza Yahudilerinin, eli silah tutan erkeklerinin öldürüldüğü hakkında rivayet vardır. Ama bu rivayet, Muhammed Suresindeki âyetin hükmüne ters düşmektedir. Doğruluğu kuşkuludur. Doğru olsa bile bunlar sırf savaş esiri olduklarından ötürü değil, yaptıkları antlaşmayı bozarak düşmanla ittifak yapmak suretiyle hıyanetlerinin cezası olarak öldürülmüşlerdir. Çünkü Tevrat'a göre de savaş hainleri öldürülür.

4. Kur'an okurken hareke üzerinde durulmaz. Ama durulursa bir günahı yoktur. Bu sadece bir diksiyon meselesidir. Bir metni diksiyonsuz, düz olarak okuyan günaha girmez. Ama duruşlarda harekeyi düşürüp uzatmalı durmak kulağa daha hoş gelir, okuma daha etkili olur.

 

Vesveseden kurtulmanın çaresi var mı?

Hocam insan içindeki vesveseyi nasıl yenebilir? Her yerde gelen bu vesvese nasıl alt edilir? Ozatee

Cevap: Benim bildiğime göre gelen vesvese Allah'a sığınarak yenilebilir. İçinde Allah sevgisi artarsa vesveseyi sürüp çıkarır. Bunun için çokça Kur'ân okuyun. İbadet edin. Yunus Emre'nin divanını, Mevlâna'nın Mesnevisini okuyun. İnşaallah vesveseler azalır. Her insanda vesvese olur, ama kiminde az, kiminde çok. Felak ve Nas Surelerini okuyun. Tabii ben bu işin uzmanı değilim. Siz bir psikiyatr’a da başvurabilirsiniz. Allah yardımcınız olsun.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ