ŞİRK KAPSAMINA GİREN DAVRANIŞLAR *** NAMAZDA OKUNACAK SURELERİN SIRASI NASIL OLMALI?
Çarşamba, 16 Temmuz 2014 00:00

ŞİRK KAPSAMINA GİREN DAVRANIŞLAR

Hocam selamlar, aşağıda günlük hayatta çok yaygın olarak yapılan bazı uygulamaları belirttim. Bunlar şirk kapsamında değerlendirilebilir mi?

Türbelere gitmek, muska takmak, nazar boncuğu takmak ve evde bulundurmak, bereket getirsin diye evde küçük fil heykelcikleri bulundurmak, ağaçlara çaput bağlamak, burçlara inanmak, kahve ve tarot falına baktırmak vs.

Ellerinizden öperim. Saygılarımla...

Cevap: Siz ne kadar bu tür şeylerin şirk kapsamına girdiğini söyleseniz fayda etmez. İnsanlar alıştıkları bu gibi şeylerden vazgeçmezler. Allah'tan başka herhangi bir şeyden medet ummak şirktir. Ama halka anlatamazsın. Onlar yine türbelere mum dikerler. Eşikleri öperler, ağaçlara çaput bağlar, dilek dilerler. Fallara inanırlar, heykelciklerden medet umarlar. Heykel sanat olarak yapılsa zararı yok ama ondan medet umulacak duruma getirilse şirktir. Bunun için bu gibi şeylerle uğraşmak en azından mekruhtur.


 

NAMAZDA OKUNACAK SURELERİN SIRASI NASIL OLMALI?

Hocam merhabalar. Namaza yeni başladım, surelerin hepsini henüz bilmiyorum. 4 rekâtlı sünnetleri kılarken zamm-ı sureleri sırayla okumak şart mıdır? 1. rekâtta Kevser 2. rekatta Kâfirun 3. rekatta İhlas 4. rekatta Felak şeklinde okumamın bir sakıncası var mıdır?   Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar...

Cevap: Evladım güzel olan, namaz kılarken sureleri, Kur'ân'daki sırasına göre ve ikinci rek'atte, birinci rek'atte okunan sureden biraz daha kısa sure okumaktır. Ama bu şart değildir. Siz nasıl kolayınıza geliyorsa öyle okuyabilirsiniz. Yani yazdığınız şekilde okumanızda bir sakınca yoktur. Fakat daha güzeli, birincide Eraeytellezî yukezzibu biddin, ikinci rek'atta Kevser suresini; üçüncü rek'atta kul ya eyyuhal kâfirun, 4. rek'atte iza câe nasrullah surelerini okumaktır. Yahut 3.de Tebbet, 4.'de İhlâs surelerini okumaktır. Ama siz böyle sıra takibedemiyorsanız istediğiniz gibi okuyabilirsiniz. Yeter ki siz gönlünüzü Allah'a vererek ve Allah rızası için namaz kılın.