HARAM YOLLA KAZANÇ SAĞLAYANIN İFTAR DAVETİ *** AYRINTILARLA UĞRAŞMAK DİNİN RUHUNA UYMAZ
Salı, 15 Temmuz 2014 00:00

HARAM YOLLA KAZANÇ SAĞLAYANIN İFTAR DAVETİ

Hocam size çok önemli bir sorum var ne olur hemen cevap yazarsanız sevinirim Bir komsum var, kocası kötü işlerle uğraşıyor yani alım satım işi helal değil...Ramazanda eşi iftara çağırdı, davet etti.. Gittik ve yemeğimizi yedik. Ben de mi haram yemiş oldum? ..Fakat, özellikle ramazanda daveti geri çevirmememiz gerekiyormuş ..Bu tür insanların evinde yemek yiyebilir miyiz? Çok teşekkür ederim...

Cevap: Siz sizi davet edenin ikramını sorgulamak zorunda değilsiniz. Adam haram işler yapmış olabilir ama komşu olarak yaşıyorsunuz, Ramazan günü de iftara çağırmış. İnsanlık gereği gidip onun yemeğini yemekle kanaatime göre haram yemiş olmazsınız. Siz bile bile birinin hakkını yerseniz o zaman haram işlemiş olursunuz. İnsanları hakir görmek de doğru değil, gönül kırmak ise asla doğru olmaz. Siz öyle davranmalısınız ki diğerleri size heveslenip yollarını düzeltsinler.


 

AYRINTILARLA UĞRAŞMAK DİNİN RUHUNA UYMAZ

Hocam zekât verme zamanını ramazan bayramından 1-2 gün önce ya da bayramın 1. günü gibi ayarlayan birisi birkaç sene o günden önce verse yani erken verse o adamın zekât verme zamanı erkene gelir mi mesela bayramdan 2-3 hafta önce zekât ve fitresinin nakit parayla ödedi diyelim zekâtını ödeme zamanı bayramdan 2-3 hafta önceye gelir mi yani bir sene sonra bayramdan 1-2 gün öncesi mi onun zekât ödeme zamanıdır gene??

Not: Hocam biliyorsunuz zekât ödeme zamanından önceki artma ve azalmalar fark etmez zekât zamanı olan miktar önemli deniyor bu sebeplen o tarih değişirse ona göre zekâtın miktarını hesaplamak gerekebilir. Mesela bayramdan 2-3 hafta önce ay ortasına fakat bayramdan 1-2 gün öncesi maaş gününe denk gelebilir bu yüzden sordum...

Cevap: Hayret doğrusu işiniz gücünüz yok, böyle ayrıntılarla uğraşıp duruyorsunuz. Zekât yılda bir verilir. Bir yıl dolunca zekâtını verirsin, üç gün önce versen veya sonra versen ne çıkar? Niçin böyle ayrıntılarla uğraşıyorsunuz? Bunlar size dinden ne kazandırır? Din gönül işidir, yardımlaşmadır, dayanışmadır, güzel ahlaktır.