KURBAN PARASINI DERNEĞE Mİ YOKSULA MI TASAD­DUK ETMELİ? *** ORTAK KURBAN HK.
Cumartesi, 12 Temmuz 2014 00:00

KURBAN PARASINI DERNEĞE Mİ YOKSULA MI TASAD­DUK ETMELİ?

Saygıdeğer hocam, ... Biz aile olarak her Kurban Bayramında olmasa da kurban kesmeye, ya da kurban parasını bir hayır kurumu (Mehmetçik Vakfı, Lösev, vs ) vermeye çalışıyoruz.. Bu sene ben de kurban kesip etini dağıtmak istedim. Fakat bir yakınım telefonda 3 çocuğunu değişik şehirlerde üniversitede okutmaya çalışan (benim de tanıdığım) bir kadıncağıza yardım etmemi söyledi. Bir kuruma kurban parasını verecekseniz diye. Dul polis eşi bir bayan. Temizlik işleri yaparak geçimlerini sağlıyorlar.

Size danışmak istedim. Gönlüm bayana Kurban parasını vermek gerektiğini söylüyor. Yardımcı olursanız çok minnet duyacağım. Çok teşekkür ederim. Saygılar...

Cevap: Hemen kurban parasını o dul polis eşi bayana veriniz. Sadakanızı derneklere vermektense bu hanıma vermeniz çok daha makbuldür. Dernekler nasıl olsa para bulurlar. Ama bu zavallı ancak temizlikçilik yaparak çocuklarını okutuyor. Asıl sevap öylelerine yardım etmektir.


 

ORTAK KURBAN HK.*

Süleyman Ateş hocam kurbanla ilgili bir sorum var. Migros 7 kişiyi ortak yapıp kurban kesiyor fakat biz görmüyoruz; sadece bize 18 ya da 20 kilo et verilecek. İster 5 kişi, ister 100 kişi girilsin fark etmiyormuş. Siz bu duruma ne diyorsunuz hocam? Kararsızız eşimle kabul mu değil mi devlet izin vermiş ne diyorsunuz hocam? Bugün cevaplarsanız sevinirim, teşekkür ederim...

Cevap: Ne diyeceğim Migros kimindir? Araştırın bakalım. Benim bildiğim İngilizlere satılmış. Şimdi İngiliz size kurban kesecek? Sizi sevdiği için mi, yoksa para kazanmak için mi? Allah için yapılması gereken bir şey, İngilize para kazandırma aracı haline getiriliyor.

Ayrıca bir kurbana nasıl yüz kişi ortak oluyormuş? Koyun ve keçi sadece bir kişi, bir aile için kurban olabilir. Ancak büyük baş hayvan (sığır deve)ye en fazla yedi kişi ortak olabilir. Yüz kişi nasıl ortak kurban kestirebiliyor anlayamadım. Zaten onlar da anlamamışlardır ya. Onların anladıkları tek şey vardır, o da para.

Kızım kurban kesmek sünnettir, paran varsa satın alır, kestirirsin. Yoksa kendini zorlamaya gerek yoktur. Dini, ibadeti ranta çevirmenin manası yoktur.

 

 

*yazı arşivden alınmıştır