KİMSE HAKKINDA GARANTİ VEREMEM *** EZAN OKUMANIN AMACI *** KAYRA İSMİ UYGUN MU
Cuma, 11 Temmuz 2014 00:00

KİMSE HAKKINDA GARANTİ VEREMEM

Süleyman Ateş hocam her cuma Yaşar Nuri Öztürk hocamı dinliyorum zaman zaman bazı konularda sizin isminiz geçiyor. Soruyorum hocam Yaşar Nuri hocamın söyledikleri her söze doğru, evet diyebilir miyim? Cevaplarsanız sevinirim hocam inşallah sizi ramazanda televizyonda görüp dinlerim. Allah sizi ruh ve bedenen korusun âmin...

Cevap: Ben hiç kimse hakkında garanti veremem. Dinlemediğim veya okumadığım şey hakkında doğru veya yanlış diyecek durumda değilim. Çünkü bu işin sorumluluğu vardır. Anlatabildim mi?

 


 

EZAN OKUMANIN AMACI

Ezan, namaz vaktinin girdiğini belirtmek ve cemaati camiye çağırmak için okunur. Ezan okunurken dinlemek sünnettir, güzeldir. Ezana saygı ifadesidir. Ama ezan okunuşu sırasında isteyen namaza başlayabilir.

Sabah namazını vaktinde kılamayan kimse, güneş doğduktan sonra öğle vaktine kadar yine namazını kılabilir. Peygamberimiz yolculukta sabah namazına kalkamamış, güneş doğduktan sonra "Uyumakta kusur yoktur" deyip arkadaşlarına sabah namazını tam olarak kıldırmıştır.


 

KAYRA İSMİ UYGUN MU

Hocam iyi akşamlar, bir sorum olacaktı. Bir bebeğimiz olacak birkaç ay sonra erkek. Adını Kayra koymayı düşünüyoruz. Allah’tan gelen hediye demekmiş. Sizce dinen uygun mu, sakıncası var mı koymamızın? Şimdiden teşekkür ederim...

Cevap: Bence bu isim uygun değil. Bu ismi daha çok gayri Müslimler çeviri kitaplarında kullanıyorlar. Ahmet, Mehmet, Selim, Orhan, Hakan ve benzeri dünya kadar Türkçede meşhur isimler dururken ne diye Kayra'ya takılıyorsunuz? Bari Kayra yerine Hayri koyun. Tabii tercih size aittir.