10 SORU 10 CEVAP: 1) CARİYELİK SİSTEMİNİ AÇIKLAR MISINIZ? *** 2) 40 YASİNİ NASIL ANLAMALIYIZ?
Pazartesi, 30 Haziran 2014 00:00

10 SORU 10 CEVAP:

1) CARİYELİK SİSTEMİNİ AÇIKLAR MISINIZ?

Hocam, bu cariyelik olayını yazabilir misiniz?, Âyetlere bakınca (14/4 âyete göre galiba) kölelik bitti ama var olan köleler ne oldu? Siyer hocaları ise sahabelerde cariyeliğin devam ettiğini ve bitmediğini söylüyorlar...

Cevap 1: Ne yapacaksın cariyelik olayını? Artık kölelik cariyelik dünyadan kalkmıştır. İslâm’ın istediği de buydu zaten. İnsan insanın kölesi veya cariyesi olamaz. Allah insanları özgür yaratmış, sadece kendisine kul yapmıştır. Artık bundan sonra ne köle olabilir, ne de cariye kabul edilebilir. O menfur uygulamalar tarih çöplüğüne atılmıştır. Siz niçin bunun peşine düşüyorsunuz ki?


 

2) 40 YASİNİ NASIL ANLAMALIYIZ?

46/15 âyetteki 40 Yasini nasıl anlamalıyız?

Cevap 2 : 15 - Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu. (Ana karnında) Taşınması ile sütten kesilmesi otuz ay sürdü. Nihâyet (insan) güçlü çağına erip kırk yaşına varınca: "Ya Rabbi dedi, beni, bana ve anama, babama verdiğin ni'mete şükretmeğe, râzı olacağın yararlı işler yapmağa sevk eyle. Benim için zürriyetim içinde de salâhı devam ettir (benden gelecek olanları da iyi insanlar yap). Ben sana yüz tuttum ve ben (sana) teslim olanlardanım….

Ahkaf 15-18. Âyette, Allah’ın, insana, anasına-babasına iyilik etmesini emrettiği vurgulanmaktadır.

Özellikle anası onu çok güçlüklere katlanarak büyütmüştür. Ona gebeliği sırasında güçlük çekmiş, doğururken güçlük çekmiş, emzirirken güçlük çekmiş, gebeliğinden sütten kesilmesine kadar otuz ay annesi onun zahmetine katlanmıştır. Güçlük çağına erinceye kadar da onu özenle yetiştirmeğe çalışmıştır.

Ana babanın böyle nice fedakârlıklara katlanarak yetiştirdiği çocuklardan kimi salihtir. Büyüyüp ergenlik çağına gelince, hele kırk yaşına basınca Allah'a ibadet ve ana babasına hizmet etmek ve Allah'ın rızasına uygun işler yapmak için kendisine yardım etmesini, kendi çocuklarını da iyi insanlar yapmasını Allah'tan niyaz eder. Allah öyle insanların yaptıkları işlerin en güzelini kabul eder. Yani yaptıkları iyi işleri en güzel, en mükemmel şekilde yapmışlar gibi kabul eder ve onların kötülüklerinden de geçer. Onları cennetlikler arasına katıp, söz verdiği cennetlere sokar.

Bu âyetten, insanın akıl olgunluğuna, sağduyu seviyesine ancak kırk yaşında ulaştığı anlaşılır. İnsan kırk yaşına başında bedensel güçleri artık zayıflamaya başlarken ruhsal yönü tam tersine olgunluğun doruğuna ulaşır. Bu yaşta sağduyu ile hareket etmeğe başlar. Olaylar hakkında daha sağlıklı değerlendirme yapar. Nitekim peygamberliğin de bu yaşta başladığı rivayet edilir. Peygamberimiz de 40 yaşında vardığında peygamberlik görevlendirilmiştir. Demek ki akli olgunluk yaşı 40 yaştır. Âyetten de bu anlaşılmaktadır. Yani insan kırk yaşına varınca hanyayı Konyayı anlar.

(devamı yarın..)