DİNDE AKRABA EVLİLİĞİ *** NİKÂHTA TEK KADIN ŞAHİTLİĞİ GEÇERLİ Mİ?
Pazar, 29 Haziran 2014 00:00

DİNDE AKRABA EVLİLİĞİ

Hocam bir sorum olacaktı. Akraba evliliği konusunda bilgi almak istiyorum. Aileme akraba evliliğinin yanlış olduğunu anlatmak istediğim halde ısrarcı olmaktadırlar. Hocam ben araştırdım. lakin yine de size sormak istemekteyim. 

Bir yetişkin denilebilecek adam 

1.Anasıyla 

2.Bacısıyla

3.Kendi kızıyla 

4.Halasıyla 

5.Teyzesiyle

6.Kız kardeşinin kızıyla

7.Süt Annesiyle

8.Sütkızkardeşiyle

9.Kaynanasıyla

10. Yeniden evlendiği zaman eşinin kızıyla 

11. Geliniyle

12. İki kız kardeş ile aynı zamanda 

13. Evli olan kadınla 

Nikâh kıyamayacağını araştırdım.

Benim sormak istediğim şey ise ailem bana yakın akraba olmak kaydı ile  teyze amca hala dayı kızı gibi bayanları uygun görmektedir. Ben bunu kabul etmemekteyim. Hocam dinimizde amca hala dayı teyze çocuklarının evlenmesi doğru mudur yoksa değil midir? Bana bilgi verirseniz. Ben de daha uygun bir dil ile aileme anlatmış olurum. 

Bana bu konuda açıklayıcı şekilde yardımcı olursanız sevinirim...

Cevap: Araştırmış ve âyette evlenilmesi haram olan kadınları saptamışsınız. Amca, hala ile evlenmek haramdır ama amca kızı, hala kızı, teyze kızı ile evlenmede bir sakınca yoktur. Çünkü âyette bunlarla evlenme konusunda bir yasak getirilmemiştir. Kur'ân'ın yasaklamadığı, haram kılmadığı bir şeyi kendi kendimize haram kılamayız. Peygamberimiz Hz. Ali'nin amcası oğlu idi. Kızı Fatıma'yı, amcası oğlu Ali ile evlendirdiği gibi kendisi de hala kızı Zeynep ile evlenmiştir.

Ancak Hz. Ömer, böyle yakın akraba ile evlenmeyi hoş görmemiş, yakın akraba ile evlenenlerin çocuklarının cılız olacağını söylemiş, yani modern deyimiyle şayet ailede bir gen bozukluğu veya irsi bir hastalık varsa bu tür evliliklerde riskin katlanacağına işaret etmiştir. Ama ailede bir gen bozukluğu veya irsi bir hastalık yoksa akraba evliliğinin sakıncası yoktur. Bunun için böyle evlilik durumlarında kızla erkeğin sıkı bir jinekolog kontrolünden geçmeleri gerekir.


 

NİKÂHTA TEK KADIN ŞAHİTLİĞİ GEÇERLİ Mİ?

Merhaba hocam imam nikâhında kadın tek başına şahit olamaz mı, iki kadın olması zorunlumudur? Hz. Muhammed zamanında nasıl olmuştur imam nikâhı? Kolay gelsin teşekkürler.

Cevap: Tek başına ne erkek, ne de kadın şahid olamaz. Mutlaka iki erkek veya bir erkek iki kadın şahidin bulunması gerekir. Çünkü Kur'ân borç yazdırma konusunda iki erkek veya bir erkek ile iki kadının bulunmasını emretmektedir. Âyet şöyle buyurur: "Eğer borçlu olan kimse aklı ermez, yahut zayıf, ya da kendisi yazdıramayacak durumda ise velîsi onu adâletle yazdırsın. Erkeklerinizden iki kişiyi de şâhid tutun. Eğer iki erkek yoksa râzı olduğunuz şâhidlerden bir erkek, iki kadın (şâhidlik etsin). Tâ ki kadınlardan biri şaşırırsa diğeri ona hatırlatsın." (Bakara: 282).

Kur'ân'ın emri açıktır. Elbette Peygamberimiz zamanındaki uygulama da bu emre uygun olmuştur.