TEYZENİN, YAPTIĞI İYİLİĞİ RANTA ÇEVİRME ÇABASI *** CAMİLERDE İSİM LEVHALARI
Çarşamba, 18 Haziran 2014 00:00

TEYZENİN, YAPTIĞI İYİLİĞİ RANTA ÇEVİRME ÇABASI

Hocam öncelikle sorularımıza vakit ayırdığınız için teşekkür etmek isterim.

20 sene evvel öğrenciyken altı ay teyzemin yanında misafir olarak kalmıştım. Anneannemin mallarının satışı söz konusu olduğunda yaptığı iyiliği' (fedakârlık olarak söylüyor.) her defasında hatırlatarak kendi istediği doğrultuda satılıp paylaşımını istiyor

Aileyle ilgili ortak kararlarda hep kendisinin istediği gibi hareket edilmesi için bu olayı önümüze sürüyor.

Hocam böyle olacağını bilsem asla kalmazdım. Onların samimiyetiyle yanlarında kalıp aileden biri gibi onlara her türlü hizmetimi yaptım, çocuklarına baktım gereğinde hediyemi aldım saygıda kusur etmedim. Ama bu türlü davranışlar beni kendisinden soğuttu. Kendisini görmek dahi istemiyorum. Benim sormak istediğim ben burada kul hakkı yemiş oluyor muyum? Teyzeme bunun karşılığını maddi olarak ödemem mi gerekir? Saygılarımla;

Cevap: Senin anlattığına göre bu olayda kul hakkı yok. Teyzen, kendi isteğiyle seni konuk etmiş. İnsan yaptığı bir iyiliği Hak rızası için yapar, karşılığını sadece Allah'tan bekler. Ama teyzenizin, sizi konuk etmiş olmasını ikide birde başa kakması ve bu olayı kendi çıkarına çevirmesi son derece çirkin bir şeydir. Eğer bunu kullanarak kendisine menfaat sağlarsa asıl o hak yemiş olur. Birileri ona bu davranışının yanlış olduğunu hatırlatsa iyi olur. Kur'ân, Allah rızası için davrananları, yaptıkları iyiliği asla başa kakmayacaklarını vurgular:

"5- İyiler de, karışımı kâfûr olan bir kadehten içerler.6- Bir kaynak ki Allâh'ın kulları ondan içerler, (istedikleri yere de) fışkırtarak akıtırlar.7- Adaklarını yerine getirirler ve şerri salgın olan bir günden korkar­lar.8- Yoksula, yetîme ve esîre sevdikleri yemeği yedirirler:9- "Biz size sırf Allâh rızası için yediriyoruz, sizden bir karşılık ve teşekkür beklemiyoruz."10- "Çünkü biz suratsız, çok katı bir gün(ün azâbın)dan ötürü Rabbimizden korkarız." (derler)." (İnsan Suresi: 5-10. âyetler)

 


 

CAMİLERDE İSİM LEVHALARI

Değerli hocam, camilerimizde Arapça Allah ve Muhammet yazıları yan yana yazılmış. Sanki ikisi denkmiş veya kardeşmiş gibi bizleri yanlış düşüncelere sevk edebiliyor. Bu şekil yazılar doğru mudur?..

Cevap: Bence bu tür yazılar yanlıştır. Gerçekten işin aslını düşünemeyenler bu iki ismin denk, ortak olduğunu algılayabilir. Allah'ın dengi hiçbir şey yoktur. İhlâs Suresi gayet veciz biçimde bunu vurgulamıştır. Zaten o isim levhalarını camilere asmak da tevhid açısından uygun değildir. İbadet edenlerin dikkatini dağıtabilir. Adam namaz kılarken gözü bir levhaya, bir isme takılır, Allah'ı düşüneceği yerde o ismi düşünmeye başlar. Bu da namazın ruhuna ve namazda arzu edilen saygıya aykırıdır. Peygamberimizin mescidinde ne isim levhaları, ne de öyle süsler, ziynetler vardı. Ah keşke o sade mescidde ruhumuzu Allah'a vererek bir kez namaz kılabilseydik!