HACI UNVANI HAKKINDA *** KADININ SÖZÜYLE BOŞAMA GERÇEKLEŞİR Mİ?
Cumartesi, 24 Mayıs 2014 00:00

HACI UNVANI HAKKINDA

Hocam, Hz. Peygamber veya herhangi bir sahabe "hacı" sıfatını kullanmış mıdır?...

Cevap: Peygamber döneminde herhangi bir kimseye kalıcı olarak hacı unvanı verilmezdi. Ancak hac yapmakta olan kişiye el-hâcc: hacceden denilirdi. Bunun çoğulu Huccâc'dır. Nasıl namaz kılana, namaz ibadetini yaparken musallî denilir ise, hac yapana da o ibadet eylemini yaparken hâcc (hacceden) denilir. Ama hac eylemi bittikten sonra o kişiye hacı denmez. Çünkü artık o hacı değildir, yani hac eylemini yapmamaktadır, bu eylem yapılıp bitirilmiştir. O kimseye hacı denmesi uygun değildir. Çünkü hacı, hac ibadetini icra etmekte olan kişiye denilir. Ama maalesef bizde hacca gidip gelmiş olana, sürekli bir unvan olarak hacı denmektedir. Hatta kendisine hacı denmeyince adam kızar. "O kadar masraf edip gittik geldik, zahmet çektik. Bir hacı demeği esirgiyor musunuz?" diyenler oluyor. Demek o zat kendisine böyle bir sıfat verilmesi için hacca gitmiş. İmam-ı A'zam'ın elli küsur kez haccettiği söylenir ama ona "Hacı İmamı A'zam" denmemiştir veya Şafiî'ye Hacı İmamı Şâfiî denmemiştir.

Şimdilerde hacca gidip gelmeler de törenlerle, gösterişlerle yapılmakta, düğün dernek yapılırcasına toplantılar düzenlenmektedir. Kardeşim hacca gideceksen git gel, bunu herkese ilan etmenin ne âlemi var? Yaptığın ibadeti Allah bilsin, yeter. Kur'ân ibadette gösterişi kınamaktadır. Gösteriş için ibadet yapanlar hakkında: "Onlar ki gösteriş yaparlar ve başkalarına yardımı esirgerler." (Mâûn Suresi) buyurmaktadır.


 

KADININ SÖZÜYLE BOŞAMA GERÇEKLEŞİR Mİ?

Sayın Süleyman hocam; bu kadar mühim soruları olan kardeşlerimin arasında benim naçizane ve zavallı soruma da cevap verebilirseniz, pek mesut olucam. Pek sıkıntılıyım; nikâhımızı kıyan hocaya da danıştım ama yanıtı pek ikna edici gelmedi (ben mi kuruntu yapıyorum ama?); Efendim biz Rabbimin izni ile bu sene 10 yıl olan evliliğimizi sürdürmekteyiz. Şu an hamd olsun mesuduz da lakin ilk 6 yılımız çok sıkıntılı geçti ve benim ağzımdan beyime karşı "boşa beni, seni istemiyorum" gibi birçok çeşitte korkunç cümleler çıktı. Size danışmak istediğim mevzu ise şu; Ben bayan halimle "boşa" kelimesini çok sarf ettiğimden dolayı (eşim bu cümleyi hiç kullanmadı) nikâhımızda bir sakatlanma olmuş olabilir mi, tazelememiz gerekir mi?

Erkeğin söylemesi ile nikâh bozulacağını biliyorum ama ben çok küçüktüm annemi babamı, büyük kavgalar ettikten hemen sonra evde nikâh tazelettiklerini biliyorum. Mahzuru yoksa merakla cevabınızı bekliyeceğim. Saygılarımla...

 

Cevap: Kadının erkeği boşama hakkı yoktur. Siz bin kez de "Beni boşa " deseniz de beyiniz boşamadıkça boşama olmaz. Ayrıca erkeğin bir defada söyleyeceği söz ile de boşama olmaz. Ancak her ay bir boşama vermek suretiyle boşama üç ayda tamamlanır. Erkek de bir ağızla "benden üçten dokuza boş ol" demekle sadece bir boşama olur. Ama bu sözü söyledikten sonra eşini öperse veya eşiyle yatarsa o söylediği boşama sözü geçersiz olur. Bu iş öyle çocuk oyuncağı değildir. Bu meseleyi ne kadar çok yazdım ama belli ki okumuyorsunuz. Zaten bizim millet okumaz, hazıra konmak ister. Herhalde okuyan bir toplum olsaydık bu durumda bulunmazdık.