DEVE SİDİĞİ HADİSİ
Salı, 13 Mayıs 2014 00:00

DEVE SİDİĞİ HADİSİ

Merhaba.

Deve sidiği içilmesi ile ilgili bir hadis okudum. Bu hadisi değerlendirenler deve sidiği ile ilgili şöyle kaynak vemişler, Buharî, Vudu, 66; Tıp,5- 6; Diyat, 22; Müslim, Kasame, 9-11; Ahmed b. Hanbel III/107,163; Ebu Davud, Hudud,3; Tirmizi, Taharet, 55, Nesaî, Tahrimu’d-dem, 8-9. Değerlendirdikleri hadis de özet olarak şu,

"Hz. Enes anlatıyor: Ukl veya Ureyne kabilesi halkından sekiz kişilik bir grup Medine’ye gelip Hz. Peygamber (a.s.m)’e biat ederek Müslüman oldular. Bir müddet sonra Medine’nin havası onlara dokundu ve hasta oldular. Şikâyetleri üzerine Hz. Peygamber (a.s.m), çobanlarıyla birlikte Medine’nin dışına çıkıp, develerin sütlerinden ve sidiklerinden içmelerini öğütledi. Adamlar bir müddet devlerin süt ve sidiklerinden içtiler ve sağlıklarına kavuştular. Derken, çobanları öldürüp develeri önlerine katıp götürdüler. Olaydan haberdar olan Hz. Peygamber (a.s.m) birkaç adam peşlerine taktı ve nihayet onları bir yerde yakalayıp getirdiler. Hz. Peygamber (a.s.) onlara hakettikleri ağır bir cezayı tatbik etti. Ellerini, ayaklarını kesti, gözlerine mil çekti ve güneşin altında ölüme terk etti..."

Burada şöyle bir art niyet olduğunu dile getirmişler;

Soruda “deve sidiği içmelerini öğütledi” ifadesi, bilerek veya bilmeyerek bir çarpıtmadır. Çünkü (yalnız sütün tavsiye edildiğini söyleyenler hariç) bütün rivayetlerde “süt ve sidik”den birlikte söz edildiği halde sütten bahsedilmemesi, yalnız sidiğin içimini ön plana çıkarmaya yönelik bir çaba olarak değerlendirilecektir. Bu, ya bilgi eksikliğinin ya da bir art niyetin ürünüdür.

Sizin görüşünüzü merak ediyorum. Gerçekten Peygamberimiz deve sidiği içilmesini tavsiye etmiş midir veya o dönem bunun bir şifa olduğu mu düşünülüyordu...

Cevap: Kur’ân, pislikten sakınmayı emreder. Çünkü pislik, çevre kirliliğine, mikropların üremesine sebebolur. Elbiseye sıçrayan idrar da temizlenmediği takdirde kokuşur, mikrop üremesine neden olur, ayrıca çevreyi de rahatsız eder. İşte çevre temizliğini sağlamak için, idrarın, cehennem azabına neden olacağı gibi uyarıcı rivayetler gelmiştir. Kur'ân "Pislikten kaçın, Elbiseni temizle" diye emrederken Peygamber, elbiseye idrar sıçramaması için ayakta idrar yapmayı uygun bulmamış iken nasıl olur da Kur'ân'ın kaçınmayı emrettiği sidiği içmeyi tavsiye eder?

Bu rivayet, Maide Suresinin "Teröristleri cezalandırma" ile ilgili âyetinin tefsirinde anlatılır. Gûya.

Ukl ya da Bahreyn'de bulunan 'Ureyne'den bir topluluk Medine'ye gelmiş. Peygamber (s.a.v.), hastalıktan karınları şişmiş, renkleri uçmuş bu insanlara sadaka develeri vermiş, develerin yanına çoban da katmış. Develeri sağıp sütlerini ve sidiklerini içen bu adamlar, sağlıklarına kavuşunca çobanı öldürmüşler, Peygamber de bunların şiddetle cezalandırılmalarını emretmiş.

Buhârî ve Müslim'in Ebû Kılâbe'den; Müslim, Hammâd ibn Seleme, Ebû Dâvûd, Tirmizî, Nesâî, İbn Merdeveyh ve Ebû Hâ­tim'in Enes'ten rivayet ettikleri bu olayın doğruluğu çok kuşkuludur. Zira bir rivâyette, gelen kavmin Ukl'den, başka rivâyette 'Ureyne'den oldukları, Ebû Hüreyre rivayetinde ise bunların Fezâ­re'den oldukları söylenir. Bir rivâyette Hz. Peygamber bunların gözlerini oydurtmuş, diğer rivâyette oydurtmamıştır (İbn Kesîr, Tefsîr: 48, 50; Mefâtîh: 11/215-216)

Bu rivayetin uydurma olduğunda kuşku yoktur. Çünkü Peygamber, Kur'ân'ın kaçınmayı emrettiği idrarı içmeyi tavsiye etmesi düşünülemez. Ayrıca Kur'ân'ın pislik saydığı maddeleri yemek ve içmek haramdır. Bu uydurmalardan dinimiz beridir, uzaktır.