KİM CENNETE GİDER
Pazartesi, 12 Mayıs 2014 00:00

KİM CENNETE GİDER

Selâmünaleyküm Sayın Hocam.

Size önemli bir sorum olacak; Sıkça tartışıldı da aslında bu soru ama her kafadan ayrı bir ses çıktığı için insan ister istemez gerçeği bilen ve de mantığa yatkın birisi varsa ona sormak istiyor. Bu konuda ben sizinle birçok konuda hemfikirim, ayrıca bendeki Kur’ân-ı kerim Mealinin çevirmeni de sizsiniz, yani sizin yorumlarınız çok daha iyi ve mantıklı geliyor bana. Sorum Hıristiyanlar da cennete girebilecek mi? Bu çok tartışıldı malum, daha az önce bir arkadaşımla da tartıştım bu konuyu, yaşadığımız zaman belli, ben bu konuya daha ılımlı yaklaşan bir tarafım yani benim görüşüm atıyorum ABD’de yaşayan bir insan genel olarak ahlaklı, hatta insanlardan bile neredeyse soyutlamış kendini, iyi ve hayırlı işler yapıyor ama ona öğretilen din Hıristiyanlık ve adam İsaya inanıyor, inancının gereğini dahi yerine getiriyor, kısaca iyi ve dikkatli. Allahın istediği bir kul gibi yaşıyor! Ama adamın Müslümanlık ile pek fazla bir bilgisi yok! Ne öğretildiyse ona inanıyor ki ben Hıristiyanlığı İsa’ya inananların da zan altında bırakılmasını istemem şahsen, tamam en güzel din müslümanlık çok sükür ki müslümanız ama belirttiğim gibi sırf müslüman değil diye bir insanın cehenneme gitmesi ya da gönderilmesi ne kadar adil ve mantıklı? Haşa asla Allah’a şirk koşmak vs gibi şeyler söz konusu olamaz. Yine en doğrusunu Allah bilir ama tevazu merhamet ve hoşgörü diye bir şey de vardır, ben bile adaletin her türlü inanana eşit dağıtılmasını istiyorsam, yüce Allah kat kat merhametli benden sonuçta, sonuç itibarı ile tüm kulları o yüce Rab yarattı. Yani demek istediğim bir belirsizlik hakim bu konuda. Başka hocalar istediği kadar iyi ameller işlesin müslüman olmamışsa bitmiş demektir, deyip kestirip atıyor. Ama Allah kim ki diye başlar sözlerine zerre kadar günah da işlese azabını çeker. Yine zerre kadar sevabını da işlese çeker der. Kim ki diyor belirli bir insan toplumunu ya da dini anlayıştan bahsetmiyor gibi geliyor bana, sevgili hocam yani bu konuda sizin önemli değerlendirmelerinizi merakla bekliyor ve de rica ediyorum. Hoca değerli bir din âlimi olarak bir tek sizin görüşleriniz bana mantıklı ve yakın geliyor. Sevgi ve saygılarımla...

Cevap: Siz bu kadar uzun mektup döşeyeceğinize kitaplarımı biraz okusaydınız, yazılarımı okusaydınız ayrıntılı cevabı bulurdunuz. İnternet sitemde "İlâhî Dinlerin Ruhbirliği" adlı eserimi okuyun. "İslâm'da Güncel Tartışmalar" adlı eserimi okuyun. Sorunuzun cevabı var orada.

Özetle Cennet hiç kimsenin veya dinin tekelinde değildir. Bakara 62, Maide 69. âyetlerin açık beyanına göre Allah'a, âhiret gününe inanıp Allah'a kulluk eden, güzel ahlak sahibi herkes, dini ne olursa olsun cennete gider. Ama konunun delillerini işaret ettiğim eserlerimde bulursunuz.