TECVÎD KURALINDA İDĞAM *** ESKİ EŞİNİ UNATAMAYAN KOCASINI KISKANAN...
Cumartesi, 10 Mayıs 2014 00:00

TECVÎD KURALINDA İDĞAM

İhlâs Suresinin Latince yazılışında bazı kaynaklarda ''yekun lehu'' yazarken bazılarında ''yekul lehu'' yazmaktadır. Yine aynı şekilde Tebbet Suresi için de ''hablun min'' ve ''hablum mim'' yazan kaynaklar var. Hangisi doğru bunların? Teşekkürler.. Bir de bunların birini diğerinin yerine bilmeden okumuş olsak namazları iade etmek gerekir mi? ...

Cevap: Kelimenin aslı "yekun lehu" şeklindedir. Ancak tecvid denilen güzel okuma kuralına göre okunuşta nun harfinden sonra l harfi gelince nun, l’ye dönüştürülerek "yekul lehu" şeklinde okunur. Ama asla yazıda kelime değiştirilemez. "yekun lehu" yazılmalıdır. Tersini yazanlar âyeti değiştirmiş olurlar. Bu günahtır. Kaldı ki yekul lehu şeklinde okumak da tecvid bilenlerin işidir. Gerekli değildir. Aslı gibi "yekun lehu" okunsa zararı yoktur. Çünkü herkes tecvid (yani diksiyon) bilmek zorunda değildir.

Aynı şey hablun min mesed için de geçerlidir. Aslı "Hablun min mesed"dir. Tecvid kuralınca nun mîme geçirilerek "hablum mim mesed" şeklinde okunur. Ama asla böyle yazılmaz. Tecvide uymadan "Hablun min mesed" şeklinde okumanın da bir sakıncası yoktur.


 

ESKİ EŞİNİ UNATAMAYAN KOCASINI KISKANAN YENİ EŞİN DUYGULARI

Esselâmu aleykum hocam bir sorum var acil.

Bir arkadaşım ikinci evliliğini yapmış ve çok mutsuz, sebebi ise..... evlendiği kişinin eşi vefat etmiş...... Eşini çok seviyor ve unutamıyormuş. Arkadaşım da bunu onda hissettiğinde çok üzülüyor..... O arkadaşıma nasıl yardımcı olabilirim? Evlendiklerinin üstünden bir sene geçmesine rağmen eşi sürekli vefat eden eşinin hatıralarını anlatıyormuş. Arkadaşım da çok üzülüyor.

Nasıl eşinin acısını hafifletip ona yardımcı olabilirim diye bana sordu, ben de size soruyorum. Bir tavsiyeniz var mı? Aralarında bu konuda tartışma çıkıyormuş. Arkadaşım anlayışlı olmaya çalıştıysa da bazen nefsine yenilip kıskanıyormuş.

Vefat eden eşine yardım ediyormuş evde, mutfakta ve hediyeler alıyormuş. Arkadaşıma bu zamana dek bir tülbent bile almamış. Hatıralarını duyunca etraftan, bir tuhaf olduğunu ve çok üzüldüğünü söyledi.

Ne yapabilir? Duygularını söylediğinde açık açık aralarında tartışma çıkıyor. Eşi ona vefat eden eşini kıskandığını söylüyormuş. Arkadaşım da bana eşi olarak ben hakkımı istiyorum diyor. Siz ne diyorsunuz? Lütfen acil cevap verir misiniz? Arkadaşım çok çıkmazda, selâm ve dua ile dualarınızı bekleriz...

Cevap: Kendisi eski eşini aratmayacak biçimde hizmet etsin, sevecen davransın. Adamın eski eşini unutmaması vefakârlığını gösterir. Peygamberimiz de kaç hanımı olmasına karşın ilk eşi Hz. Hatice'yi hiç unutmamıştı. Arkadaşın, kocasının vefasına saygı göstermeli ve o eski hanımı rahmet ile anmalı. Bende başka bir reçete yok.