TÜRKÇE NAMAZ *** KERAHET VAKİTLERİ PDF 
Çarşamba, 23 Nisan 2014 00:00

TÜRKÇE NAMAZ

Merhaba Süleyman Bey, aslında sorumun amacı sizden destek almaktır. Yoksa yaptıklarımdan ve inandıklarımdan tamamıyla ben sorumlu olduğumu bilmekteyim. Ben, Namazımı Türkçe kılmak istiyorum. Arapça okumak bana hiçbir duygu ve his katmamakta. Arapça halini okuyunca, kendimi sanki robot gibi bir görevi yapmış ve tamamlamış, şimdi de kenara çekilip dinlenmek gibi geliyor. (aslında şekilde bir inanç içinde olduğunu hissetmekteyim)

Fakat Türkçe Mealini okuyarak kıldığımda, işler değişiyor. Kıldığımın ne olduğunu ne söyleyeceğimi hissederek, irkilerek, saygı duyarak hatta kalbimin okuduğunu hissederek kılıyorum. Bittiğinde “işte bu!” diyorum.

Fakat şimdi Diyanetin http://www.diyanet.gov.tr/turkish/dy/KurulDetay.aspx?ID=4 kararını okuyunca yanlış mı yapıyorum yoksa, acaba sizin bu konuda düşünceniz nedir? Kalbime mi inanıyım, beynime mi?

Yani Fatiha’yı bir böyle okumak var.

Bismillahirrahmanirrahim.

"Elhamdü lillâhi rabbil’alemin. Errahmânir’rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na’budü ve iyyâke neste’în, İhdinessırâtel müstâkim. Sırâtellezîne en’amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn."

Bir de aşağıdaki gibi okumak var.

“Kovulmuş Şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım” “Esirgeyen ve Bağışlayan Allah’ın adıyla” “Her türlü övgü; Bütün Varlıkların Yaratıcısı ve mutlak hâkimi, Esirgeyen Bağışlayan, Hesap gününün sahibi olan Allah’adır.” “ Ancak sana boyun eğip itaat ederiz Ve Ancak senden yardım dileriz.” “Bizi Doğru Yola İlet; Kendilerine Nimet verdiklerinin yoluna… Gazaba uğrayanların ve Sapmışlarınkine değil…”

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim...

Cevap: Siz ibadeti Allah için yapıyorsunuz, şunun bunun hatırını hoş etmek için değil. Namazda Kur'ân'ı ve tesbihleri Türkçe okuduğunuz zaman daha bir huzur duyuyorsanız, işte makbul olan odur. Ne şekilde saygınız ve manevi duygunuz artıyorsa öyle kılabilirsiniz. Tabii bu tek başına kılınan namazlar için böyledir. Ama cemaate gittiğiniz zaman imamın okuması esastır. İmam Arapça orijinalini okumalıdır. Çünkü arkasında bulunan cemaatin hepsi Türk olmayabilir. Araplar, İranlılar, İngilizler olabilir. Bütün İslam milletleri için ortak dil Arapçadır.

 


 

KERAHET VAKİTLERİ

Merhaba sayın hocam, size sormak isteğim konu namaz kılınacak vakitlerle ilgili. Bugüne kadar öğrendiğim sabah güneş doğarken ve akşam güneş batarken namaz kılınamayacağı idi. Ben bu konuda doğru olan nedir, öğrenmek istiyorum. Bu zamanlarda namaz kılmamız yanlış mıdır? Bilgilendirirseniz sevinirim. Bugüne kadar bizi aydınlattığınız için teşekkür ederim...

Cevap: Kerahet vakitlerini öyle saat dakikaya vurmaya gerek yoktur. Bunların tam güneş doğarken, tam batarken ve tam ufkun ortasında iken olduğu belirtilir. Ama doğrusunu isterseniz bunlar fıkıhçıların ihtilaflı görüşleridir. Hz. Peygamber'den bu zamanlarda hiç namaz kılınmayacağına dair kesin ve tam güvenilir bir emir yoktur. Bundan dolayı Hz. Ali, sabah namazından sonra namaz kılan birini görmüş, Hz. Peygamber'in, sabah namazından sonra nafile namaz kılmadığını söylemiştir. O takdirde adamı niçin bundan menetmediğini sormuşlar. Namaz kılan bir adamı bundan menetmenin doğru olmadığını belirtmiştir. Bu konuda geniş bilgi için "İslâm İlmihali" adlı eserimde "Kerahet Vakitleri" konusunu okumalısınız.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş