İFTAR VAKTİ İLE İLGİLİ BİR SORU
Pazar, 13 Nisan 2014 00:00

İFTAR VAKTİ İLE İLGİLİ BİR SORU

Hocam, ben yüce Allah'ın sözü ve Resulünün bizlere tebliğ ettiği tek kitap olan Kur’ân'ı kendime tek rehber ve kılavuz olarak almış olan bir Müslümanım. Sizi takip ediyor ve fikirlerinize önem veriyorum. İzninizle bir soru sormak istiyorum. Bu aralar genelde imsak vakti tartışılıyor ama ben iftar vakti konusunda da bir sorun olduğunu düşünüyorum. Sizin Kur’ân çevirinizde Bakara 187. âyeti şöyle çevirmişsiniz.

".........şafağın beyaz ipliği siyah iplikten ayırdelinceye kadar yiyin, için; sonra ta gece oluncaya dek orucu tamamla­yın;......"

Yüce Allah Kur’ân'da akşam (işa) ile geceyi (leyl) ayırdetmektedir. Bu âyette yüce Allah “orucu akşam oluncaya kadar tamamlayın” deseydi eğer biz iftarı akşam olunca yani güneş battıktan sonra yapacaktık. Fakat şu an yüce Allah özellikle "gece" demesine rağmen yine aynı vakitte iftar yapılıyor. Akşam ile gece kelimesini değiştirmemiz durumunda bir fark olmuyorsa sizce de bir yanlışlık yok mudur? İftar vakti gece olunca başlamaz mı? Akşam vaktinin başlangıcı güneş batışı ve gece vaktinin başlangıcı havanın tam karardığı vakit değil midir? Teşekkür ederim. Saygı ve selâmlarımla...

Cevap: Bu savınız gerçekçi değildir. Zira "Gündüz" genel isimdir. Güneşin doğmasından batmasına kadar olan zamana gündüz denilir. Ama gündüzün dilimleri vardır. İlk dilimine kuşluk, orta dilimine öğle, biraz sonraki dilimine ikindi, denilir ve bu vakit güneş batıncaya dek sürer. Güneş batınca artık o zamana gündüz denilir mi? Aynı şekilde gece de vaktin genel ismidir. Gece, güneşin batmasıyla başlar, yeniden doğmasıyla sona erer. Bu gece adıyla anılan zamanın da dilimleri vardır. İlk dilimine akşam, orta dilimine seher, son dilimine fecr denilir. Yani GECE, akşam vaktiyle başlar, güneşin doğmasıyla biter. Akşam vakti gecenin ilk dilimi olduğuna göre "Geceye kadar" tabiri, gecenin ilk dilimi olan akşama kadar demektir. Çünkü akşamın girmesiyle gece başlamaktadır. Akşam, gecenin ilk vaktidir, seher de gecenin orta vaktidir. Siz gece ile neyi anlıyorsunuz ki? Seher vaktini mi? O vakit, gecenin orta dilimidir. Boş yere Müslümanların ittifak ettiği noktada temelsiz yorumlarla ihtilâf çıkarmayın. Vesselâm.