YARADILIŞA FİİLİ MÜDAHALE OLMAMALI*

Bilim adamları tarafından belirlenen günlerde ilişkiye girilirse istenen cinsiyette bebeğe sahip olunabileceği tezi dinimizce caiz mi? Dini kitaplar, bazı dualar okunduktan ve hayızdan temizlendikten sonraki 5 gün içerisinde hamile kalınırsa erkek çocuk sahibi olunacağını yazıyor. Herşeyin Allah’ın nasibi olduğuna inancım sonsuz ama bu takvimden yararlanmak günah mı?

Cevap: Din kitaplarının erkek veya kız çocuğu olma konusundaki görüşleri bir temele dayanmaz. Bunlar ne Kur’ân’a, ne de sağlam bir hadise dayanır. Bu iki temele dayanmayan görüşler de dini değil, gelenekseldir. Dua elbette faydalıdır ama Allah’ın kaderini değiştirmez. Bilim adamları tarafından uygulanan yöntemler, yaradılışa fiili müdahale olmadıkça caizdir. Bu mesele karı koca arasındaki karşılıklı rızaya bağlıdır. Taraflardan biri uygulamaya razı olmazsa yöntem de caiz olmaz.


 

DÖVME ABDESTE VE GUSLE MANİ DEĞİLDİR*

Dövme yaptıran kişinin abdestinin kabul olmadığı doğru mu?

Cevap: Dövme mekruh, kötü bir şeydir ama abdeste ve gusle mani değildir. Bunu abdeste ve gusle mani sayanlar, dini haksız yere zorlaştırmakta, dine iftira etmektedirler. Hiçbir delilleri de yoktur. Peygamber döneminde de dövmeli Müslümanların bulunduğundan kuşku yoktur. Vaktiyle dövme yaptırmış olanlardan bunu kazımaları istenmez. Çünkü dinde zorluk yoktur, Allah zorluğu değil, kolaylığı ister.


 

GÖNLÜNÜZÜ ALLAH SEVGİSİNE YÖNELTİN*

Sabah namazından sonra tekrar yattım. Uyandığımda ayaklarımın altına kına yakılmıştı. Bu nedir?


Cevap: Bence bu güzel bir şey. Sanıyorum temiz ruhlar seni beğenmişler ve nişanlamışlar. Sen onların yolundan ayrılma. Namazlarını muntazam kıl, gönlünü Allah sevgisine, ahiret düşüncesine, güzelliklere yönelt. Allah, manevi dereceleri aşmanda yardımcın olsun. Bu psikolojik bir olaydır. Ben böyle şeylerin uzmanı değilim.

 

 

*yazı arşivden alınmıştır