Faizsiz fakat işlem masraflı taksitle satış caiz mi?

Hocam iyi günler, adım Oğuzalp size danışmak istediğim bir konu vardı. Hocam Fiatın bir kampanyası var: 24 aya kadar 0 faiz alıyor ama 550 tl işlem masraflı.. 0 faiz ile ama işlem masrafı ödeyerek araba almak caiz midir???

Cevap: Bu tür şeyleri çok yazdım. Bir kere taksitle satışlarda alınan fazlalık faiz kategorisine girmez. Elbet bir malın peşin fiyatı başka, taksitle satış fiyatı başka olacaktır. Aksi takdirde satıcı zarar eder. Şimdi işlem masrafı olarak alınan fazlalık faiz değildir. Firmanın bu taksitler için yapacağı masraflar kastedilmiştir. Bu konuda siz avantajlı iseniz, böyle bir alım sizin lehinize ise caizdir. Arabayı alabilirsiniz. Kredi ile alımların caiz olduğunu yazmıştım. Çünkü bunda karşılıklı menfaat söz konusudur.


 

Hocam siz en değerli âlimerimizdensiniz, üzülmeyin

Hocam Neşter Programında sözünüzü kesmeleri moralinizi hiç bozmasın. Daha önceki bir programda da olmuştu. Sıkmayın güzel canınızı. Siz başımızın tacısınız en değerli âlimlerimdensiniz..

Hocam sizi çok seven babam şöyle dedi: "Üzüldüğüne çok üzülüyorum. Süleyman hoca kim: biraz Ömer, biraz Ali, biraz Şems, biraz İbni Teymiyye, sanki annesinin adı Fatıma. İnanıyorum ki Allah(cc) ve Peygamber(sav) çok sever." Selamlar, ellerinizden öperiz. Esra Elif Altuner

Cevap: Sağ olun, babanıza selam ve sevgilerimi iletin; teşekkür ederim Esra Elif Hanım. Bu insanlar izlediğiniz gibi öyle kalitesiz, edep ve terbiye yoksunu, cehaletlerinin farkında olmayan kimseler. Televizyonları ele geçirmişler, ha bire insanların kafasına hurafe sokmaya çalışıyorlar. Kabahat onlarda değil, bende. Niçin o tür programlara katılıyorum? İnşaallah bu son yanılma olur. Bizim öyle yerlerde işimiz yok. İzleyen olmasa öyle programlar yapılmaz. Hurafeyi din diye yutturuyor. Fatiha'yı okumaktan aciz cahiller din bilgini kesilmişler. İşte kıyamet alameti!


 

Keffaret fidyeleri hayır kurumlarına verilebilir mi?

Oruç kefareti, fidyesi, zekât fitre, yemin kefareti- zıhar kefareti, bir insanı kazara öldürünce verilen fidye gibi maddi cezalar, güvenilen hayır kurumları vasıtasıyla yapılabilir mi??? Kâmil Eren

Cevap: Bu saydığınız fidyeler, keffaretler, vekâlet verilerek ödenebilir. Eğer güvendiğiniz hayır kurumları sizden aldıkları keffaret paralarını götürüp gerçekten fakirlere sizin adınıza vereceklerse evet, verilebilir. Ama bu paraları alıp mal varlıklarına katıp istedikleri gibi harcayacaklarsa hayır, verilmez. Siz bu işi kendi vicdanınıza sorun. Böyle güvenilir kurumlar çok değildir.